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Live the sweet and tasty experience of La Cookiterie

French – English

La Cookiterie, a new dessert concept

We recently discovered a quite unusual shop concept : the shop offers exclusively cookies, with all their possible shapes, colours and tastes. Michel Bolch, the funder of La Cookiterie, relate to us how did the idea came in his mind and what does drive him as a Parisian Entrepreneur.

image01.jpg_effectedMichel Bloch, funder of La Cookiterie

Tell us the story of your shop.

I opened my first Cookiterie in the 15th arrondissement in October 2014, and the second one on rue des Martyrs came quickly after. Before that, I was a strategy consultant in the finance sector, not at all related! After three years in that world I soon wanted something different. Something that suited me better.  I loved the restaurant business, desserts, and England and the USA. It didn’t take me long to find the thing connected to all three (laughs), the cookie of course. And just like that I launched my little business with this simple and efficient concept, a cookiterie.

What do you like most about your job?

Outside of the indulgence of always testing new products to offer in the shop, I love being an entrepreneur! I love the speed of the decision making. As the head of the business, you have to be reactive and know all the ins and outs of your business in order to make the best decisions. It also allows you to be flexible. Each day is different and full of surprises!

Where does your inspiration come from?

For my flavors my inspiration comes mainly from the United States. They have tons!

My philosophy is to make good cookies with no frills. After all, the cookie is a comfort food, not something prissy. So we follow this principle for production: no preservatives, no colorants. Only flour, eggs, sugar, real vanilla, and of course, chocolate chips, caramel, strawberries, nuts… We keep it simple and make sure the ingredients are high quality. And we are food lovers, which clearly comes out in our cookies.

What is your favorite cookie?image03 (1).jpg_effected

I really love the triple chocolate : chocolate dough with chocolate chips, a delicacy for chocoholics! (the editors confirm that it’s a real voluptuous treat perfect for a boost if you’re planning some long scenic walks to check out Paris 😉 )

What does Paris mean for you ?

Paris is cosmopolitan with a real cultural richness. Each neighborhood is different thanks to its mix of cultures. It’s also a really dynamic city, you never get bored! It’s the best place if you love food as well. And as for start-ups, I find that it’s a little like the Silicon Valley of Europe, you have everything you need to develop and grow.

What do you like the most in your neighborhood ?

The 15th district is very familial. It’s quiet calm and relax, but not less vibrant. Comparatively, the 9th district is clearly the trendy moving neighborhood. This is where we  find the latest innovations and trends. However, people there are very stressed out…

I like the fact to be split into those two very different districts. I take the best of each.

 

More details :

Website : Here

Addresses and opening hours :

111 rue du Théâtre                      Monday – Friday  11 am to 7:30 pm
75015 Paris                                  Saturday 10 am to 7:30 pm

 

47 rue des Martyrs                       Monday – Friday : 11:30 am to 8 pm
75009 Paris                                   Saturday : 10 am to 7:30 pm
Sunday : 10 am to 7 pm

Interview by : Amélie
Translation by : Lance


Faites l’expérience douce et sucrée de La Cookiterie

Nous avons récemment découvert un magasin au concept assez atypique : la vente exclusive de cookies sous toutes leurs formes, leurs couleurs et leurs goûts. Michel Bloch, fondateur de La Cookiterie nous raconte comment lui est venue l’idée et ce qui l’anime en tant qu’entrepreneur Parisien.

Racontez-nous l’histoire de votre boutique

J’ai ouvert ma première image00.jpg_effectedCookiterie dans le 15ème arrondissement en octobre 2014, puis la boutique rue des Martyrs est vite arrivée.

Avant ça, j’étais consultant stratégique dans le secteur financier, rien à voir ! Après trois ans dans ce milieu, j’ai vite eu envie d’autre chose. Quelque chose qui me correspondait mieux. J’aimais le domaine de la restauration, les desserts, les Etats-Unis et l’Angleterre. Il ne m’a pas fallu longtemps pour trouver un point commun à tout ça (rire) ! Le cookie bien sur !

Et voilà que je lançais ma petite entreprise avec ce concept simplement efficace… Une cookiterie.

Qu’est ce qui vous plaît le plus dans votre métier ?

Au delà de la gourmandise et de tester toujours de nouveaux produits pour les proposer en boutique, j’aime être entrepreneur ! J’aime la rapidité de prise de décision. En tant que chef d’entreprise, on doit être très réactif et connaître chaque ficelle de son business pour prendre les meilleures décisions. Ça permet aussi d’être très flexible. Chaque jour est différent et source de découvertes !

D’où vous vient votre inspiration ?

Mon inspiration vient des Etats-Unis principalement pour les saveurs, ils en ont des tonnes !

Ma philosophie est de faire des cookies bons et sans chichi. Après toimage04.jpg_effectedut le cookie est un plaisir convivial et pas guindé. Du coup on suit ce principe pour la fabrication : pas de conservateurs, pas de colorants. Juste de la farine, des œufs, du sucre, de l’arôme naturel de vanille, et bien sûr des pépites de chocolat, caramel, framboises, noix…

On reste simples tout en assurant des produits de qualité. Et puis on est gourmand alors on retranscrit ce petit pêché dans nos cookies 

Quel est votre cookie préféré ?

J’aime beaucoup le cookie 3 chocolats : pâte cacao et pépites de chocolat, un délice pour les choco-addicts ! (la rédaction confirme que c’est un vrai délice moelleux à souhait, idéal pour se donner des forces quand on prévoit de longues balades à la découverte de Paris 😉 )

Que représente Paris pour vous ?

Paris est cosmopolite, il y a une réelle richesse culturelle. Chaque quartier est différent grâce à ce mélange de cultures. C’est aussi une ville très dynamique, on ne s’y ennuie jamais ! C’est le meilleur endroit quand on aime la gastronomie aussi. Enfin, pour les start-ups, c’est un peu la Silicon Valley Européenne je trouve. On a tout ce qu’il faut pour se développer et grandir.

Qu’appréciez-vous le plus dans vos quartiers ?

Le 15ème arrondissement est très familial. C’est plutôt calme et posé, mais pas moins dynamique ! A côté le 9ème arrondissement est clairement le quartier branché, tout le temps en mouvement. C’est là qu’on y trouve les dernières innovations et tendances. Par contre les gens y sont plus stressés… J’aime le fait d’être partagé entre ces deux quartiers si différents ! Je prends le meilleur de chacun 

 

En savoir plus :

Website : ici

Adresses et horaires :

111 rue du Théâtre                      Lundi – Vendredi : 11h à 19h30
75015 Paris                                  Samedi : 10h à 19h30

47 rue des Martyrs                     Lundi – Vendredi : 11h30 à 20h
75009 Paris                                 Samedi : 10h à 19h30
Dimanche : 10h à 19h

Interview par : Amélie
Traduction par : Lance

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